Saveti za mame vozače – Sigurna vožnja sa decom i ekonomska vožnja na dužim relacijama

Voziti sa decom u kolima može biti izazovno, ali uz prave savete i pripremu, ova avantura može biti sigurna i ugodna za celu porodicu. Putovanje sa decom zahteva posebnu pažnju i planiranje kako bi se obezbedila njihova sigurnost i udobnost. U ovom tekstu, pružićemo vam nekoliko korisnih saveta o tome kako se pripremiti za vožnju sa decom, kako smanjiti potrošnju goriva tokom dužih putovanja i očuvati okolinu, posebno spomenuti DPF filtere kod dizel vozila.

Voznja sa decom u kolima

Voziti sa decom u kolima zahteva strogo pridržavanje sigurnosnih pravila i pravilno postavljanje autosedišta. Ovo su neki od ključnih saveta:

 • Postavite odgovarajuće autosedište

Sigurnost vaše dece na putovanju je najvažnija. Uvek koristite autosedište koje je prilagođeno uzrastu i veličini vašeg deteta. Postavljanje autosedišta na zadnjem sedištu vozila je obavezno, a za decu mlađu od 12 godina ili ispod određene visine, često je potrebno koristiti i specijalne pojačivače (poznate kao “boosteri”). Pravilno postavljeno autosedište smanjuje rizik od povreda u slučaju sudara.

 • Organizujte zabavu u automobilu

Deci može biti dosadno tokom duže vožnje, pa je važno da im obezbedite zabavu. Ponesite omiljene igračke, knjige, bojanke i slušalice sa njihovom omiljenom muzikom kako bi im vrijeme brže prolazilo. Takođe, možete osmisliti igre koje mogu igrati zajedno tokom vožnje kako biste održali njihov interes.

 • Redovno pravite pauze

Duga putovanja mogu biti naporna za decu, posebno ako su mlađa. Planirajte redovne pauze na svakih nekoliko sati kako bi deca mogla da se protegnu, istrče i odu do toaleta. Osim toga, ove pauze omogućavaju vama kao vozaču da se odmorite, što je ključno za vašu koncentraciju i sigurnost na putu.

Voznja do mora sa decom

Putovanje do mora sa decom zahteva dodatnu pripremu kako bi se osiguralo njihovo udobno putovanje i bezbrižno uživanje na plaži. Evo nekoliko saveta:

 • Proverite automobil pre puta

Pre nego krenete na putovanje do mora, obavezno proverite sve ključne elemente automobila. Redovno održavanje i provera pre puta uključuje proveru nivoa ulja, vode u hladnjaku, pritisak u gumama i rad kočnica. Ovo će vam pružiti sigurnost da je vozilo u ispravnom stanju za duže putovanje.

 • Obezbedite dovoljno hrane i pića

Deca često ogladne tokom vožnje, pa sa sobom ponesite zdrave grickalice i dovoljno vode kako biste izbegli česte zaustavljanja na putu. Takođe, možete napraviti sendviče i pripremiti voće i povrće za zdrav obrok tokom putovanja.

 • Nosite rezervne delove i alat

Uvek budite pripremljeni za neočekivane situacije. Ponesite rezervne delove kao što su rezervna guma, osnovni alat i kablove za paljenje kako biste mogli brzo reagovati u slučaju kvara. Na taj način, možete izbeći gubljenje vremena na putu zbog neke manje nepredviđene situacije.

Ekonomska vožnja na dugim relacijama

Dug put može biti pravi test za vaše vozilo i vaš džep. Evo nekoliko saveta kako da smanjite potrošnju goriva tokom dužih putovanja:

 • . Vožnja sa konstantnom brzinom

Izbegavajte nagla ubrzavanja i kočenja. Držite konstantnu brzinu jer često ubrzavanje i kočenje povećavaju potrošnju goriva. Pokušajte da održavate konstantnu brzinu i koristite tempomat kada je to moguće, posebno na auto-putu.

 • Pravilno održavanje automobila

Redovno održavanje automobila je ključno za ekonomičnu vožnju. Pratite preporučene intervale za zamenu ulja, filtera i drugih tečnosti, a posebno obratite pažnju na DPF (Diesel Particulate Filter) filtere kod dizel vozila kako biste održavali efikasnost motora. Čist i ispravan DPF filter smanjuje emisiju štetnih čestica i omogućava bolju potrošnju goriva. Jako je bitno i odrzavanje, reparacija DPF filtera.

 • Proveravajte pritisak u gumama

Nepravilno napumpane gume mogu povećati potrošnju goriva. Redovno proveravajte pritisak u gumama pre svakog dužeg putovanja. Preporučljivo je pratiti preporuke proizvođača i održavati pravilan pritisak u gumama, jer ne samo da će to smanjiti potrošnju goriva, već će i poboljšati stabilnost i upravljivost vozila.

 • Smanjite korišćenje klima uređaja

Klima uređaji u automobilima mogu pomoći u održavanju prijatne temperature tokom vožnje, ali istovremeno povećavaju potrošnju goriva. Pokušajte da smanjite njihovo korišćenje, posebno kada vozite po auto-putu, gde će otvoreni prozori stvoriti dovoljan protok svežeg vazduha.

 • Planirajte rutu i izbegavajte gužve

Kada putujete na dužim relacijama, planirajte rutu unapred kako biste izbegli gužve i zastoje. Gužve i često stajanje na mestu značajno povećavaju potrošnju goriva. Ako je moguće, pokušajte da putujete u manje prometnim terminima ili da pronađete alternativne rute kako biste izbegli gusto naseljena područja.

Vožnja sa decom zahteva posebnu pažnju i planiranje, ali pravilnim pripremama putovanje može postati ugodno iskustvo za celu porodicu. Uvek postavljajte odgovarajuće autosedište i pridržavajte se sigurnosnih pravila. Obezbedite deci zabavu u automobilu i planirajte redovne pauze kako bi se svi odmorili tokom vožnje.

Kada putujete na duže relacije, proverite automobil pre puta, nosite rezervne delove i alat kako biste bili spremni za eventualne kvarove. Obezbedite dovoljno hrane i pića za decu i smanjite korišćenje klima uređaja kako biste smanjili potrošnju goriva.

Posebno obratite pažnju na ekonomičnu vožnju na dugim relacijama. Držite konstantnu brzinu, pratite preporuke za održavanje automobila i proveravajte pritisak u gumama. Na taj način, osim što ćete uštedeti gorivo, smanjićete i emisiju štetnih gasova, doprinoseći očuvanju okoline.

Sledite ove savete i uživajte u sigurnoj i ekonomičnoj vožnji sa svojom decom, kako biste stvorili nezaboravne uspomene na zajedničkim putovanjima.

Recommended Articles