Neizostavan deo bebi opreme – kolica za bebe

Oprema za bebe izbor je koji roditelji prosto obožavaju. Posebno buduće mame su zadužene za uklapanje svih elemenata sa aspekta praktičnosti, dizajna, boja i dezena. Svako voli da svojoj bebi obezbedi najbolje uslove za život, i apsolutno ne postoji obaziranje na novčane izdatke. Kolica za bebe biraju se najčešće neposredno pre rođenja deteta. Važno je da kolica za bebe budu pravilno odabrana, jer u njima provode dosta vremena. Sa druge strane, bitno je da odgovaraju i roditeljima, kako bi neosetno i lagano upravljali kolicima i uživali u trenucima koje provode napolju u najlepšem i najbitnijem društvu. Kupovina kolica za bebe jedna je od najvažnijih odluka kada je u pitanju izbor bebi opreme.

Modeli kolica za bebe – za udobnu i bezbednu vožnju

Kolica za bebe razlikuju se prema proizvođačima, brendovima i modelima. Roditelji vole da izaberu upečatljivu ili neku neutralnu boju, kako bi bila odgovarajuća i za dečaka i za devojčicu. Pored te odluke, bira se između različitih tipova kolica: sistema „2 u 1“, sistema „3 u 1“,  ili kupovine kišobran kolica. Sistemi su multifunkcionalni, jer se sastoje iz određenih delova koji olakšavaju vožnju i prate rast deteta. Tako, u „duo“ sistemu nalaze se deo za ležanje bebe koji se pretvara u sportsko sedište podizanjem, kao i auto sedište za dete težine do 9 kilograma. U „trio“ sistemu pored toga nalazi se i čvrsta korpa, koja može predstavljati nosiljku za bebu, ili nakačena na kolica predstavljati prostor za udobno ležanje tokom prvih 6 meseci starosti. Svi sistemi imaju mogućnost da se i auto sedište postavi na okvir kolica, pa se bebe mogu voziti i na ovaj način.

Sa druge strane, kišobran kolica za bebe su lakša, imaju samo platno uz tendu, točkove i eventualno torbu i korpu za odlaganje sitnica. Jednostavno se sklapaju, pa su za putovanje prosto savršena. Nemaju dodatke i njihova cena obično je višestruko niža od sistema. Ali zbog toga, naknadno se mora obezbediti auto sedište, kao i drugi dodaci prema potrebama deteta i roditelja.

Faktori koji opredeljuju izbor kolica za bebe

Da bi se odabrala adekvatna kolica za bebe, važno je razmotriti opredeljujuće faktore. Prvi od njih je udobnost – najbolje je proveriti kakva su kolica na licu mesta, u pogledu naslona, obloženosti sunđerima i tome slično. Važno je i sagledati sve funkcije, odnosno koliko su kolica pogodna za sklapanje i rasklapanje, kakvo je upravljanje, mehanizam kočenja, zatim brzina transformacije iz jednog položaja u drugi, pokretljivost tende za zaštitu od sunca, kao i mnogo toga drugog. Zatim, važno je ispitati i održavanje kolica za bebe, odnosno da li se navlake mogu skidati i prati u veš mašini, kao i kako boje reaguju na sunčeve zrake ili druge atmosferske uticaje. Pored svega navedenog, obraćanje pažnje i na cenu takođe je važan faktor odabira, iako roditelji uglavnom prvenstveno gledaju druge karakteristike. Ovo je važna stavka, jer postoje kolica koja se kreću od nekoliko hiljada, do nekoliko stotina hiljada dinara.

Određivanje budžeta za kupovinu kolica za bebe može da bude odluka koja će vas svrstati u određenu kategoriju izbora – jeftinije varijante kišobran kolica, nešto skupljih sistema, ili najskupljih brendiranih, visokih i luksuznih modela. Kolica za bebe treba da prate potrebe deteta, ali i roditelja, jer su bitan deo odrastanja, prate gotovo svaku šetnju i u njima mališani često sanjaju svoje divne snove.

Recommended Articles